Uit zijn verband gerukt

Nieuws Blog Uit zijn verband gerukt

Als het bol.com al lukt om vandaag bestelde artikelen ook vandaag nog bij je te bezorgen en amazon.com al bezig is om die bezorging met drones nog verder te versnellen, waarom hebben traditionele leveranciers dan soms wel drie dagen nodig om speciale verbanden te leveren? Patricia van Mierlo werpt deze vraag op in de WCS nieuwsbrief. De eerste wedervraag die hierop bij mij opkomt is: wie zijn die traditionele leveranciers dan in hemelsnaam? Ik ken ze niet. Maar ja, ik ben dan ook geen bestuurslid van het WCS Kenniscentrum Wondzorg natuurlijk, ik ben gewoon een leverancier die met zijn tijd mee gaat. En net als al mijn collega’s of concurrenten weet ik dat de patiënt dat speciale verband nodig heeft en het zich dus niet kan veroorloven om er drie dagen op te wachten. Dat zou immers drie dagen hinder en – in veel gevallen – uitsluiting van het sociale leven betekenen. De patiënt die ik dat zelfs maar één keer aandoe, ben ik direct en genadeloos kwijt aan die collega’s of concurrenten. En terecht. 

Het begrip spoedzending is voor ons dan ook eigenlijk een vorm van kantoorhumor. We weten immers maar al te goed dat iedere zending een spoedzending is. En we weten ook dat we daarvoor geen vijftig euro mogen rekenen, zoals Patricia van Mierlo suggereert. De standaardprocedure is dat we de volgende dag en zonder verzendkosten leveren, en bij dezelfde dag levering of ik het weekend binnen 6 uur het verband ter plekke moeten hebben bij onze cliënten. Een werkwijze die al jarenlang bestaat en waarover ook afspraken zijn vastgelegd in de contracten met de zorgverzekeraars. Mocht Patricia van Mierlo het niet weten: de zorgverzekeraars controleren de leveranciers daar ook op. En als die leveranciers hun contractafspraken op dit gebied niet nakomen, dan gaat dat contract de prullenbak in.  

Dezelfde prullenbak waarin dat stukje uit de WCS nieuwsbrief ook thuishoort, want het staat bol van onwaarheden. Ook op het punt van retourzendingen. Leuk om te vermelden dat Zalando daar totaal niet moeilijk over doet, maar een verbandmiddel is geen zomerjurkje. Een zilververband reageert slecht op Dreft. Het is dus niet voor niets dat er regelgeving bestaat die stelt dat steriel verpakte verbandmiddelen niet opnieuw in het verkeer mogen worden gebracht. (Zie Focus op Hygiëne) De patiëntveiligheid staat immers voorop. Een wond moet genezen, niet gecontamineerd raken. We onderwerpen retour gezonden verbandmiddelen aan een rigoureuze inspectie. Komen ze daar met goed gevolg doorheen worden de producten gecrediteerd bij de zorgverzekeraar, en schenken we ze aan goede doelen of gebruiken we ze als lesmateriaal. We hechten namelijk groot belang aan scholing. Ook WCS-leden zijn welkom. 

Kok van der Meij