Wat is negatieve druk-therapie/vacuümtherapie?
Negatieve druktherapie ook wel V.A.C. genoemd, is de afkorting van Vacuüm Assisted Closure. Bij deze behandeling zorgt een pomp voor onderdruk of een vacuüm in de wond. Hierdoor wordt overtollig wondvocht afgevoerd naar een opvangbeker. Deze therapie bevordert tegelijkertijd de bloedcirculatie en vermindert de zwelling rondom de wond, waardoor de wond sneller geneest.
Hoe werkt negatieve druk-therapie?
Bij VAC-therapie wordt foam of gaas op of in de wond aangebracht. Het foam/gaas wordt afgedekt met folie. Via een slang is dit verbonden met een pomp. In de pomp zit een opvangbeker waarin het wondvocht wordt opgevangen. De pomp werkt op een accu. Zodoende kunt u rustig een paar uur zonder stroom. Bij de pomp zit een schoudertasje dat u makkelijk mee kunt nemen.
Wisseling van verband
Hoe vaak het verband moet worden vervangen, hangt af van de soort wond, de grootte en de plaats van de wond. Gemiddeld is dit 2-3 keer per week
Wanneer de pomp wordt aangezet, kan dit een trekkend gevoel in de wond geven. Dit gevoel verdwijnt over het algemeen na korte tijd.
Alarm
Het kan voorkomen dat het alarm afgaat. Kijk eerst op het beeldscherm van de pomp. Mogelijk kunt u het probleem zelf oplossen, De pomp geeft aan waarom het alarm afgaat.
Is de opvangbeker vol, vervang de beker. De volle beker kunt u weggooien. Is de opvangbeker niet vol, controleer of de slang geknikt of verstopt is.
Is er een lek in het folie, dan hoort u een fluitend geluid. Repareer het lek door een nieuw stuk folie aan te brengen.
Is de batterij bijna leeg? Laad de batterij op door de stekker in het stopcontact te steken. Op het beeldscherm kunt u zien in hoeverre de batterij is opgeladen.
Mocht u het probleem niet zelf kunnen oplossen, bel dan met Qualityzorg op 020-407 10 40. De wondspecialist zal u dan verder helpen en indien nodig bij u langs komen.