Nieuw wondloket maakt einde aan ‘verzuilde’ zorg

Nieuws Huisarts Nieuw wondloket maakt einde aan ‘verzuilde’ zorg

LEEUWARDEN
De hulp aan patiënten met wonden is soms zo versnipperd dat de genezing er onder lijdt.
Het wondloket dat vandaag opent in het MCL biedt een oplossing.

,,Verzuild” noemt hij het huidige systeem van de wondverzorging. Iedereen die de patiënt behandelt doet heus zijn best, maar volgens de Leeuwarder vaatchirurg Ties van Andringa de Kempenaer heeft niemand echt een goed totaalbeeld. ,,Stel, iemand heeft een complexe wond, zijn huisarts verwijst hem door naar een dermatoloog. Vervolgens blijkt dat de oorzaak van die wond niets te maken heeft met de huid maar met slechte bloedvaten of een hartprobleem. Maar die diagnose wordt door niemand gesteld.” En zo krijgt de wond geen optimale behandeling en duurt genezing soms onnodig lang.

“Betere diagnose doet complexe wond sneller genezen”

Ties van Andringa de Kempenaer

Nieuw Wondexpertisecentrum Leeuwarden

Het nieuwe Wondexpertisecentrum (WEC) dat vandaag start in het MCL in Leeuwarden moet patiënten effectiever helpen. ,, Een huisarts verwijst nu niet meer door naar een bepaalde afdeling in het ziekenhuis maar naar het wondcentrum”, legt van Andringa uit.  ,,Daar bepaalt een team van verschillende specialisten binnen 48 uur wat de onderliggende oorzaak is.” De diagnose en het behandelplan gaan vervolgens in een patiëntendossier waar alle betrokkenen toegang tot hebben, van de huisarts tot de verpleegkundige die in het verzorgingstehuis het verband moet wisselen. ,,En wanneer zij dat doet, en met welk soort verband, wordt allemaal in het dossier vastgelegd”. Niet alleen ontstaat zo een goed beeld op het verloop van de genezing, het zal volgens de vaatchirurg ook meehelpen aan een bewuster gebruik van verband- en geneesmiddelen.

Besparing wondzorg

,,Complexe wonden komen veel voor en je ziet ook bij verzekeraars de interesse om deze zorg te verbeteren. Volgens een rekensom van CZ zou dat mogelijk 900 euro per wond kunnen besparen.” Het MCL behandelt naar schatting 1500 wonden per jaar. Van Andringa voorspelt dat het aantal tussentijdse controles waarvoor een ziekenhuisbezoek nodig is, zal dalen. ,,Dat is fijn voor de patiënt, en ook goedkoper. Want soms moeten zij nu met een ambulance worden gehaald en gebracht.”